You are currently viewing Top 5 znakova da je vrijeme da zamijenite svoje kućne prozore

Top 5 znakova da je vrijeme da zamijenite svoje kućne prozore

Budući da su projekti poboljšanja doma skupi i dugotrajni, lako je odgoditi zamjenu kućnih prozora dok to nije potpuno neophodno. Ali kako znati kada je vrijeme da ih zamijenite? U ovom postu na blogu ćemo objasniti kada je najbolje da se odlučite i zamijenite te stare prozore koji propuštaju.

majstor postavlja prozor

Kako znati da li vam trebaju novi prozori?

Čujete puno vanjske buke

Ako vaši prozori pružaju malu zaštitu od vanjskih zvukova, možda nisu pravilno zaptiveni ili su u početku bili loše napravljeni. Novi prozori sa dvostrukim ili trostrukim staklima izolirani plinom argon mogu smanjiti vanjsku buku, što je posebno korisno ako živite u prometnom susjedstvu ili na prometnoj cesti.

Osjećate promahu, čak i kada su vam prozori zatvoreni

Osjećate li povjetarac sa svojih prozora kada su zatvoreni? Ako je tako, moglo bi doći do brojnih problema uključujući lošu instalaciju, neispravne brtve i još mnogo toga. Promajni prozor može drastično promijeniti ukupnu temperaturu vašeg doma.

Prozorski okviri su mekani, napuknuti ili oštećeni vodom

Ako su vaši prozorski okviri mekani na dodir i ispucani, vrlo je vjerovatno da su već nepopravljivi. Mekani prozorski okviri ukazuju na trulež i infiltraciju vode. Moguće je da će početi opadati, ako već nisu.

Poteškoće pri otvaranju, zatvaranju i zaključavanju prozora

Prozori koji nisu pravilno instalirani često stvaraju probleme sa ravnotežom, što otežava otvaranje i zatvaranje prozora. Prozori koji su zarđali ili truli također mogu biti teški za korištenje. Ako se vaši prozori ne zatvore kako treba, možda nećete moći da ih zaključate, što može uticati na sigurnost vašeg doma.

majstor mijenja prozor

Kondenzacija se nakuplja između slojeva stakla ili napuklog stakla

Ako primijetite da su vam prozori zaleđeni između slojeva stakla, to znači da su vam zaptivke pokvarile, ostavljajući vlagu između staklenih ploča. Jednom kada zaptivke pokvare, nestaje sav izolacijski plin koji se koristi da bi prozor bio energetski efikasan. Napuklo prozorsko staklo omogućava dodatna mjesta za curenje zraka u i iz vašeg prozora.

Ukoliko trebate nove prozore, kontaktirajte nas!