You are currently viewing Kada zamijeniti prozore?

Kada zamijeniti prozore?

Vaši prozori igraju veliku ulogu u energetskim performansama i nivoima udobnosti vašeg doma. Ako su vaši prozori oštećeni ili samo zastarjeli, oni ne mogu efikasno učiniti ove stvari. A kada se to dogodi, vrijeme je da ih zamijenite.

Vaši prozori ne postaju odjednom manje energetski efikasni, to se dešava polako tokom mjeseci ili godina. Kako onda znati kada nisu toliko energetski efikasni i treba ih zamijeniti?

Imamo 6 stvari na koje treba paziti ako sumnjate da su vaši prozori prošli svoj vrhunac. Ako jedno ili više njih zvuči poznato, vrijeme je da pogledate zamjenske prozore.

Kada zamijeniti vaše prozore

Kućni prozori imaju vijek trajanja od 15-20 godina. Kada dostignu ovo doba, brtve počinju da slabe ili propadaju, što vas ostavlja otvorenim za propuh i curenje vode.

Osim toga, jednokrilni prozori bili su standard prije više od 15 godina. Ovi prozori nemaju izolaciju i nisu energetski efikasni kao moderni dvokrilni prozori.

Ako planirate zamijeniti prozore, pogledajte našu ponudu OVDJE.

Zamijenite prozore samo ako..

Vaši prozori su vidno oštećeni

Ovo je vjerovatno najočitiji znak da trebate zamijeniti prozore. Kada je prozor oštećen, veća je vjerovatnoća da će se potpuno razbiti, što ostavlja vaš dom otvorenim za ozbiljnija oštećenja poput curenja vode, plijesni i plijesni i štetočina. Također, uljezima olakšavaju provalu u vaš dom. Popravljanje oštećenog prozora što je prije moguće će očuvati sigurnost vaše porodice i pomoći vam da izbjegnete skuplje popravke u budućnosti.

Kroz vaše prozore puše

Nacrti predstavljaju problem iz nekoliko razloga. Prvo, to znači da zrak koji plaćate da se ohladi izlazi van, a vrući, vlažni zrak izvana ulazi. Soba sa prozorima na promaji će se osjećati manje ugodno od ostatka vašeg doma, a možda čak i više vlažno.

Drugo, budući da vanjski zrak prodire unutra, vaš klima sistem mora više raditi kako bi vaš dom održao na temperaturi koju ste postavili.

Da biste provjerili ima li promaje, zatvorite prozor, zaključajte ga i držite ruku na dnu ili vrhu prozorskog krila gdje se susreće s okvirom. Ako osjetite da zrak ulazi, imate promaju.

Vaši računi za struju su veći – bez drugog objašnjenja

Puno stvari može uzrokovati da vam računi za struju naglo porastu, ali ako ste primijetili da su vam računi za struju polako počeli rasti, možda su krivi vaši prozori. Kao što smo spomenuli, promaja omogućava da zrak kontroliran temperaturom iz vaše kuće pobjegne, što prisiljava vaš klima sistem da radi jače kako bi pokušao održati vaš dom na temperaturi koju ste postavili. Ovo povećava vaše račune za struju, a povećano radno opterećenje može skratiti vijek trajanja vaše klima jedinice. Zamjena starih prozora novim, energetski efikasnim pomaže u smanjenju mjesečnih računa i osigurava da vaš klima uređaj ne mora raditi više nego što je potrebno.

Oblici kondenzacije na unutrašnjosti vaših prozora

Kondenzacija na unutrašnjoj strani vašeg prozora obično znači da vaši prozori propuštaju zrak i/ili da je vaš dom vlažan. (Napomena: Kondenzacija na vanjskoj strani vaših prozora nije razlog za zabrinutost. To samo znači da je vani toplije i vlažnije nego unutra.)

Ako primijetite kondenzaciju između stakala vaših dvoslojnih ili trostrukih prozora, to je znak da je nepropusna zaptivka pokvarila i da je izolacijski plin izašao. Bilo da je unutar ili između stakla, uočavanje kondenzacije bilo gdje osim na vanjskoj strani vašeg prozora je definitivan znak da ih treba zamijeniti.

Tepisi i namještaj oko vaših prozora su izblijedjeli

Ako je namještaj, tepih, prostirke ili dekor koji je izložen sunčevoj svjetlosti koja dolazi kroz vaše prozore izblijedio, vaši prozori vjerovatno nemaju UV zaštitu koju nude moderni prozori sa niskoemisivnim (low-E) staklom . Low-E staklo je tretirano mikroskopskim filmom koji štiti od prolaska UV zraka i sunčeve topline. Ovo sprječava izblijedivanje vašeg namještaja, tepiha i zavjesa i pomaže da vaš dom bude hladniji.

Vaš prozor ne prigušuje zvuk

Ako živite u blizini prometne raskrsnice, željezničkih pruga ili jednostavno imate susjede koji vole biti glasni, možda mislite da ne možete ništa učiniti u vezi s bukom. Ali postoji! Moderni prozori sa dvostrukim ili trostrukim staklima daju primjetan zvuk koji prigušuje zvuk zahvaljujući dodatnoj izolaciji.