You are currently viewing Kako čistiti prozore?

Kako čistiti prozore?

Naizgled najjednostavniji poslovi su oni koji mnogi od nas griješe. Primjer: čišćenje prozora. Možda izgleda lako, ali u stvari, čak i najiskusniji čistač opruge mogao bi imati koristi od kursa osvježenja o tome kako čistiti prozore.

Čak i kada sija sunce, možda nećete dobiti maksimalnu količinu prirodnog svjetla u svom domu ako su vaši prozori prekriveni filmom prljavštine, prašine, poprskanih buba ili vodenih mrlja. Da biste u potpunosti uživali u dužim danima i bujnom pogledu na otvoreno, pranje prozora je na vrhu naše liste proljetnog čišćenja – a trebalo bi biti i na vašoj.

Srećom, proces čišćenja prozora je dovoljno jednostavan. Dostupni su mnogi komercijalni proizvodi za čišćenje prozora, a svi obećavaju da će dati „sjaj bez mrlja“. Ali otkrili smo da je jednostavno rješenje – jedan dio bijelog sirćeta na dva dijela vode – savršeno kada se pomiješa u bočici s raspršivačem.

Bez obzira da li se odlučite za kupovnu ili kućnu otopinu za čišćenje sirćetom, počnite s ovim savjetima i tehnikama kako očistiti prozore iznutra i izvana kako bi posao prošao brzo i lako.

Čišćenje unutrašnjosti prozora

 • Napunite kantu ili veliki lonac čistom, hladnom vodom i dodajte nekoliko kapi tekućeg sapuna.Stavite veliki peškir za kupanje ispod prozora kako biste uhvatili bilo kakvo prolivanje.
 • Upotrijebite čistu krpu ili spužvu od mikrovlakana da pređete preko površine prozora, počevši od vrha i sve do dna. Ne zaboravite da obrišete i okvir, kako iznutra tako i spolja.
 • Temeljito poprskajte prozor otopinom octa i vode, ili ako želite, komercijalnim proizvodom za čišćenje prozora (kao što su Zep ili Windex, oba dostupna na Amazonu, ili bilo koje od najboljih sredstava za čišćenje stakla koje preporučujemo). Druga opcija je miješanje jedne kapice amonijaka sa dva galona vode.
 • Pomoću čistog ručnika koji ne ostavlja dlačice (ili crno-bijelih stranica novina), potpuno osušite prozor pokretima u obliku slova Z. Također možete koristiti čiste papirne ubruse za sušenje prozora, ako želite.
 • Ako ostane prljavština ili pruge, poprskajte i ponovo osušite. (Prljavi prozori obično zahtijevaju dva kruga prskanja i sušenja.)
 • Imajte na umu: najbolje je raditi po hladnom, oblačnom danu kako se sapunasta voda i otopina za čišćenje prozora ne bi osušili na vašim prozorima.

Čišćenje prozora s vanjske strane

 • Vanjski prozori obično imaju više prljavštine i mrlja. Počnite ispiranjem prozora crijevom, a zatim napunite kantu čistom, hladnom vodom i dodajte nekoliko kapi tekućeg sapuna za suđe.
 • Mekom krpom od mikrovlakana pređite preko površine prozora. Za više prozore koristite krpu od sunđera (ili mekanu krpu od pamuka ili mikrovlakana) na motku.
 • Temeljito isperite crijevom.
 • Poprskajte ili obrišite otopinom octa i vode ili komercijalnim sredstvom za čišćenje.
 • Obrišite prozor na suho pomoću čiste gumene krpe. Nagnite brisač prema dnu prozora i radite od vrha do dna. Obrišite brisač čistim, suhim peškirom na dnu svakog prolaza. Alternativno, možete koristiti čist ručnik koji ne ostavlja dlačice ili novinske stranice za sušenje prozora.
 • Za tvrdokornu prljavštinu i mrlje, uključujući ptičji izmet, dobro natopite sirćetom i vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije sušenja. Također možete pokušati trljati mekom spužvom, ali nemojte koristiti čeličnu vunu ili grube krpe za ribanje; ovo će izgrebati prozor.
 • Nemojte zanemariti prozorske paravane. Isperite običnom vodom, poprskajte rastvorom sirćeta i vode, a zatim ponovo isperite običnom vodom. Ostavite da se dobro osuši prije zamjene paravana na prozorima.

Ponekad će prozori biti zaprljani mineralnim naslagama, posebno u područjima sa tvrdom vodom. Postoji nekoliko metoda za čišćenje prozora oštećenih mineralnim naslagama, ali najbolje bi vam bilo komercijalno sredstvo za čišćenje.

Iako čišćenje prozora može biti „bol“, isplati se uživati ​​u nesmetanom pogledu… i pustiti sunce da sija unutra!