You are currently viewing Kako održavati PVC stolariju?

Kako održavati PVC stolariju?

Da li se pitate kako održavati PVC stolariju koja će vam trajati dugi niz godina a uz to izgledati kao da je nova, bez ikakvih oštećenja? PVC stolarija je jako zahvalna kada je održavanje u pitanju i zahtjeva zaista jako malo truda kako bi ostala blistava.

Kada ugradite PVC stolariju prvo što je potrebno da uradite jeste da skinete zaštitnu foliju s vanjske strane prozora. Ako ne skinete odmah, postoji mogućnost da se pod uticajem toplog vazduha počne topiti, pa onda bude mnogo teže odstraniti je.

Ukoliko se budete pridržavali sljedećih nekoliko savjeta u našem tekstu, sigurni smo da će vaša PVC stolarija ostati blistava duži niz godina.

Kako održavati PVC stolariju

Kako da održavate okove?

Kada ugradite PVC stolariju ona je odmah funkcionalna i besprijekorno ćete otvarati prozore i vrata. Međutim, kako biste tu pokretljivost održali duži niz godina bez problema, popravke i mjenjanja dijelova, jednom godišnje nanesite ulje ili mast na vijke. Ovakvom vrstom podmazivanja ćete vrlo lako i jednostavno održavati vijke, a kompletna stolarija će se raditi besprijekorno kao i prvog dana.

Čišćenje profila PVC stolarije

PVC stolarija je poznata kao dugovječna stolarija koja se veoma lako čisti i održava još od prvog dana ugradnje. Kada je u pitanju čišćenje profila, preporučuje se čišćenje mekanom krpom uz malo mlake vode. U mlaku vodu možete dodati blago sredstvo za pranje prozora ukoliko su mrlje teže i zahtjevnije. Ono što biste trebali izbejagavati jeste čišćenje oštrim sredstvima, sredstvima kao što su acetoni, razrjeđivači te druge agresivne stvari.

Kako održavati PVC stolariju

Kako očistiti staklo?

Staklo na PVC stolariji se čisti kao i sva druga stakla, ovisno o tome koja tehnika je onome ko obavlja čišćenje najpouzdanija. Za održavanje stakla možete koristiti kožnatu krpicu, kao i novine i sredstva namjenjena za čišćenje prozora. Ukoliko je pak u pitanju bijela stolarija, trebali biste pripaziti na to koja ćete sredstva koristiti, kako na bijelim površinama, odnosno, okvirima ne bi došlo do pojave žutih mrlja.

U svakom slučaju, ako se odlučite prati prozore nekim od sredstava za čišćenje prozora, potrudite se da sredstva što manje dolaze u kontakt sa PVC okvirima.

Kako održavati PVC stolariju

Održavanje brtvi na PVC stolariji

Tokom vremena se na ovim dijelovima stolarije nakupi prašina i mnogo drugih nečistoća, te je potrebno i njih održavati u top formi kao i druge dijelove stolarije. Kako bi vaša stolarija izgledala kao da je nova, brtve ćete vrlo lako očistiti mlakom vodom i mekanom krpicom. Nikako nemojte koristiti oštre predmete kao ni agresivna sredstva ukoliko se nakupilo nešto više prljavštine.

Da biste produžili vijek trajanja brtvi bilo bi jako dobro premazati brtve silikonskom olovkom ili glicerinom.

Postoji li farba za PVC stolariju?

Naravno da postoji. Kada je u pitanju farbanje stolarije postoje razne boje, tako kupac danas može odabrati koju god boju želi kako bi svoju stolariju prefarbao ravnomjerno i bez oštećenja. Međutim, najbolje je da kupac prilikom kupovine odabere boju svoje PVC stolarije kako bi profesionalci farbanje odradili. Te ako kupac ponovo poželi mjenjajti boju preporučuje se folija što je velika prednost u odnosu na sve druge stolarije kod kojih je to malo zahtjevnije i rizičnije.

Kontaktirajte nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća javite nam se:
Telefon: +38735 330 313
Email: info@eplast.ba
Website: https://eplast.ba/