You are currently viewing Kako prepoznati kvalitetnu PVC stolariju?

Kako prepoznati kvalitetnu PVC stolariju?

Kada izdvajate novac iz svog kućnog budžeta, povedite računa o tome na koji način ćete ga potrošiti kada je odabir stolarije u pitanju. Ukoliko se pitate kako prepoznati kvalitetnu PVC stolariju, postoji nekoliko stavki koje biste trebali poznavati prilikom donošenja konačne odluke. Također, biranje stolarije nije nešto što će potrajati nekoliko dana ili mjeseci.

Zapravo, vi ulažete u nešto što bi trebalo da traje duži niz godina. Stoga, jako je važno da ne kupujete polovnu stolariju. Te da vas prodavci ne ubjeđuju u mnogo niže cijene kako biste odabrali baš njih. U ovom slučaju, bez obzira na količinu novca, jako je bitan kvalitet.

Pored kupovine stolarije, jako bitan faktor jeste i kvalitetna ugradnja koja kvalitetu stolarije može doprinijeti, ili je potpuno uništiti.

Kako prepoznati kvalitetnu PVC stolariju?

Na šta sljedeće trebate obratiti pažnju?

Koje PVC profile odabrati?

Kada je u pitanju građevinska stolarija, najzastupljeniji su definitivno PVC profili i postoji mnogo proizvođača koji nude različite cijene i kvalitet. Ono čemu najviše pažnje pridaje većina kupaca jeste izgled odnosno dizajn profila. U svakom slučaju, ako ste i vi takav kupac, pored izgleda i dizajna bez obzira na to koliko vam se profili dopadaju, pogledajte kvalitet, porijeklo uvoza materijala kao i cijenu.

Okovi PVC stolarije

Sve komponente stolarije u jednoj cjelini drže okovi a u to spadaju šarke, metalna ojačanja, brave, kvake, ručice i sl. Sve ove komponente moraju da budu izrađene od veoma kvalitetne legure metala ili čelika. Proizvođači bi trebali posebnu pažnju posvetiti izradi ovih elemenata koji će dugo godina biti fleksibilni i trajni. Također, sigurnost i bezbjednost doma dodatno ovise o kvaliteti ovih proizvoda.

Prema tome, prilikom odabira stolarije za vaš dom, obratite pažnju na ove pobrojane stavke.

Kako prepoznati kvalitetnu PVC stolariju?

Stakla na stolariji

Obzirom na to da staklo zauzima 70% površine prozora, ono kao takvo predstavlja najveći rizik od propuštanja energije. Pa tako, ako su stakla na prozoru slaba i propuštaju energiju, bez obzira na kvalitet profila, to će biti velika mana.

Najveća prednost stakla na PVC stolariji jeste odlična toplotna i zvučna izolacija. Veoma je važno da odaberete kvalitetno staklo koje će vas sačuvati od gubitka toplotne energije.

Okapnice

Okapnice koje se nalaze na spoljašnjem dijelu prozora postavljaju se na dno prozorskog okvira. Ovaj veoma bitan dio sprječava prolazak vode i drugih uticaja u vaš dom. Za izolacionu ulogu okapnice su veoma važne jer su također odlične i u spriječavanju pojave vlage i buđi.

Kada kupujete stolariju, povedite računa i o odabiru okapnica.

Boja stolarije

Što se tiče odabira boja, danas kupci mogu uživati u zaista širokom izboru. Proizvođači nude PVC stolariju u raznim bojama, iako je najzastupljenija bijela boja, kao i smeđa. Kada kupci požele promjeniti boju PVC stolarije, jednostavno mogu odabrati foliju kojom bijelu stolariju mogu presvući.

Koeficijent prolaska topline

Najvažnije prilikom odabira jeste odabrati profile koji imaju odličnu toplotnu izolaciju. Najvažniji pojam je dakle koeficijent prolaska topline. Ovaj koeficijent se sastoji od koeficijenta prolaska topline kroz profil/okvir Uf i od koeficijenta prolaska topline kroz staklo Uw:

  • Uw – koeficijent prolaska topline cijelog prozora,
  • Uf – koeficijent prolaska topline kroz profil/okvir,
  • Ug – koeficijent prolaska topline kroz staklo,
  • Ud – koeficijent prolaska topline kroz vrata.

PVC stolarija štedi vaš novac

Tokom veoma toplih ljetnih dana a i tokom veoma hladnih dana, kvalitetna PVC stolarija će spriječiti ulazak hladnoće u vaš dom, ali i ulazak toplote. Samim tim će uštediti vaš novac kada je u pitanju grijanje objekta, i hlađenje.

Godišnji gubitak na budžetu znatno ćete primjetiti ukoliko je vaša stolarija loša. Mjesečni troškovi u vidu prekomjerne potrebne grijanja, te prekomjerne potrebe za hlađenjem iz vašeg budžeta će uzeti mnogo. Dakle, pored mnogih beneficija koje donosi, PVC stolarija uveliko će štediti vaš novac.

Zašto odabrati PVC prozore? Pogledajte OVDJE.

Ukoliko vas zanima koje su glavne prednosti PVC prozora, informacije pogledajte na linku OVDJE.

Kontaktirajte nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća javite nam se:
Telefon: +38735 330 313
Email: info@eplast.ba
Website: https://eplast.ba/