You are currently viewing Planirate renovirati stolariju? Sve što trebate znati!

Planirate renovirati stolariju? Sve što trebate znati!

Da li planirate renovirati stolariju i potrebno vam je par jednostavnih savjeta kako biste odlučili ispravno? Nebitno da li se radi o zamjeni dotrajalih prozora ili pak o ugradnji novih na novu građevinu, neophodno je pametno odlučiti o ovom pitanju. Prije svega biste trebali tačno znati kojim budžetom raspolažete, a potom kakva se stolarija uklapa u vaš poslovni ili stambeni prostor.

Nakon što dođete do odgovora na ta veoma važna pitanja, trebali biste znati i šta želite od dizajna, energetske efikasnosti te budućeg održavanja.

U narednim redovima vam donosimo nekoliko vrlo jednostavnih savjeta koji će vam, sigurni smo, olakšati odabir.

Planirate renovirati stolariju

Koliko je važna energetska učinkovitost?

Ako planirate zamjeniti stolariju, sigurno ste već osjetili štetu. Osim što estetski stara stolarija odudara od uređenja doma, energetska neučinkovitost može vas posebno koštati.

Za vrijeme jako toplih dana nekvalitetna stolarija može biti veoma loš izolator koji će bez obzira na klimu koju koristite, trošiti vašu energiju upuštanjem toplog zraka u prostor. Također, tokom hladnih zimskih dana, bez obzira na to koliko se trudite zagrijati vaše prostorije, to jednostavno neće uspjeti i definitivno će se to odraziti na vaše račune.

Kako biste uštedili novac, odnosno kako biste ga prestali gubiti zbog dotrajale stolarije, jedini način da se poštedite ovakve muke jeste zamjena stolarije.

Nova stolarija spram stila života

Da li ste i vi osoba koja često svoje slobodno vrijeme voli provoditi u toplom domu sa svojom porodicom? Ako je tako, uz vedre, moderne prozore koji upuštaju dovoljno svjetlosti a koji su uljepšali vaš enterijer i unijeli sasvim novi dašak svježine, bit ćete raspoloženiji ili zadovoljniji.

Ili ste pak osoba koja živi brzo i ne zadržava se mnogo unutar svog doma? Iako je tako, potrebni su vam moderni prozori koji će se uklopiti uz vaš moderan način života i koji će govoriti mnogo o vama i vašem načinu življenja. Pored toga što ćete odabrati modernu stolariju, možda nekih drugih oblika pored klasičnih, možete odabrati i onu vrstu koja se jednostavno čisti i održava. I o kojoj ne morate puno brinuti kada je prašina u pitanju.

Planirate renovirati stolariju

Energetski efikasni profili

Stolarija koja se teže otvara ili zatvara može postati opasan sigurnosti problem, kako za odrasle tako i za mališane. U slučaju požara, poplave ili drugog hitnog slučaja od ključne je važnosti brzo napustiti dom. Međutim, kako napustiti dom kada se vrata odjednom zaglave i nemoguće ih je otvoriti? Pored toga, stolarija koja se vrlo lako može otvoriti odlična je meta i provalnicima koji će uz vrlo malo truda moći ući u vaš dom.

Kako biste spriječili ove opasne situacije, zamjena stolarije je odličan način zaštite. Stoga biste trebali sigurnost na vrh lista pri odabiru stolarije.

Odaberite pravi materijal

Sada se sigurno već pitate koji materijal je najbolji za stolariju? U nastavku vam donosimo najvažnije karakteristike za ALU, PVC i drvene prozore.

Aluminijski prozori

 • Imaju dug vijek trajanja,
 • otporni su na sve vremenske uvjete,
 • imaju slabiju izolaciju od drvenih i PVC prozora,
 • cjenovno su najskuplji odabir.

Ako vas zanimaju dodatne informacije o aluminijskim prozorima, pogledajte tekst OVDJE.

Planirate renovirati stolariju

Drveni prozori

 • Radi se o prirodnom materijalu koji je ekološki prihvatljiv,
 • odličan izolator,
 • odličan regulator vlažnosti,
 • u dom donosi osjećaj topline.

PVC prozori

 • Najpovoljnija cijena i odličan omjer cijene i kvaliteta,
 • visok stepen energetske učinkovitosti,
 • visok stepen izolativnosti,
 • najmanje ekološki prihvatljiv.

Želite li znati kako ćete prepoznati kvalitetnu PVC stolariju? Pogledajte neke od savjeta OVDJE.

Kvalitet okova jako je važan pri odabiru

Kako bi svakodnevno korištenje stolarije, odnosno svakodnevno otvaranje i zatvaranje bilo dugotrajnije i pouzdanije, okovi su bitan faktor. Trebali biste odabrati okove od nehrđajućeg čelika.

Ako okovi u jednom momentu zakažu, vaša stolarija neće normalno funkcionirati i to će vas dodatno izložiti trošku. Pored toga će stolarija postati slabija i izolacijski će biti oštećena. Tako da biste trebali obratiti pažnju na odabir stolarije pri samoj kupovini. S proizvođačima provjerite kvalitetu i nužnu dokumentaciju koja bi morala imati oznaku CE i Izjavu o karakteristikama proizvoda.

Planirate renovirati stolariju

Odaberite prava izolacijska stakla

Proizvodnja stakala za namjenu stolarije je nevjerovatno poboljšala svoju kvalitetu i tehnički je napredovala. U pogledu efikasnosti zvučne i toplinske izolacije na tržištu sada možete pronaći dvoslojna i troslojna stakla vrhunskog kvaliteta.

Protuprovalna zaštita

Kao što smo već naglasili, izolacija i sigurnost su važne teme koje vam trebaju biti na vrhu liste prilikom odabira stolarije. Osjećaj sigurnosti, privatnosti i slobode je nešto što nužno morate osjećati prilikom odabira.

Ukoliko niste sigurni, tražite dok ne osjetite mir i pravi odabir. Iako se broj provala u proteklim godinama znatno smanjio, nažalost, još se često o tome izvještava. S proizvođačima biste trebali provjeriti kakva je protuprovalna zaštita kod stolarije koja vam se dopala. Zapamtite, sigurnost prije svega.

Planirate renovirati stolariju

Osigurajte kvalitetnu ugradnju

Iako donesete pravu odluku, i posložite sve karakteristike na svoje mjesto, bez kvalitetne ugradnje mogli biste pokvariti sve. Kako biste spriječili pojavu vlage, provjerite sa firmom za ugradnju da li rade prema RAL standardima kako bi se ostvarila maksimalna izolacijska i energetska učinkovitost. RAL je oznaka kvalitete proizvoda i usluga.

Kontaktirajte nas!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća javite nam se:

Telefon: +38735 330 313

Email: info@eplast.ba
Website: https://eplast.ba/

E Plast – Radimo da traje.