You are currently viewing Renovirate balkon? Evo šta trebate znati

Renovirate balkon? Evo šta trebate znati

Stiglo je lijepo vrijeme i odlučili ste da renovirate balkon? Nagon da izađete na sunce i da odmarate u svom prostranom i lijepo uređenom balkonu je sve veći? Uz veoma jednostavne korake i po vrlo maloj cjeni svoj balkon možete urediti onako kako ćete se osjećati ugodno tokom cijele sezone. Čitajući knjigu, uživajući s porodicom i prijateljima, vaš balkon može postati vaše omiljeno mjesto u domu.

Pri renoviranju balkona, postoje nekoliko stvari koje je važno znati:

 1. Planiranje: Prvo je važno dobro planirati što želite da postignete renoviranjem balkona. To može uključivati odabir materijala, dizajna i boja.
 2. Budžet: Važno je imati realan budžet za renoviranje balkona i predvidjeti sve troškove, uključujući materijale, rad i eventualne dodatne troškove.
 3. Prava i regulative: Važno je provjeriti postojeća prava i regulative vezane za renoviranje balkona i učiniti sve potrebne korake da se sve provede u skladu sa zakonom.
 4. Kvalitetni materijali: Korištenje kvalitetnih materijala može dugoročno smanjiti troškove održavanja i osigurati da će balkon trajati duže.
 5. Stručnjak za izvođenje radova: Važno je angažirati stručnjaka za izvođenje radova na renoviranju balkona kako bi se osiguralo da će se svi radovi obaviti u skladu sa standardima kvalitete i sigurnosti.
 6. Vrijeme: Renoviranje balkona može trajati nekoliko dana ili čak sedmica, pa je važno planirati vrijeme tako da se neće ometati svakodnevne aktivnosti.
 7. Održavanje: Nakon renoviranja, važno je redovito održavati balkon kako bi se održao u dobrom stanju i dugotrajno funkcionirao.

Renoviranje balkona može biti značajna investicija koja može donijeti velike koristi za dom i kvalitetu života. Ali, potrebno je dobro planirati, angažirati stručnjaka i koristiti kvalitetne materijale kako bi se osiguralo da će rezultat biti zadovoljavajući.

Renovirate balkon

Zašto je bitno planiranje pri renoviraju balkona?

Planiranje pri renoviranju balkona je važno iz nekoliko razloga:

 1. Utvrđivanje ciljeva: Planiranje omogućava utvrđivanje ciljeva renoviranja i stvaranje jasne slike o željenom rezultatu. To će vam pomoći da odredite što želite postići i koji su vaši prioriteti.
 2. Troškovi: Planiranje omogućava utvrđivanje potrebnog budžeta za renoviranje i predviđanje eventualnih dodatnih troškova.
 3. Raspored vremena: Planiranje će omogućiti da odredite vrijeme koje će biti potrebno za renoviranje balkona, što će vam pomoći da se pripremite za eventualne prekide u svakodnevnim aktivnostima.
 4. Prava i regulative: Planiranje će omogućiti provjeru postojećih prava i regulativa vezanih za renoviranje balkona i učiniti sve potrebne korake kako bi se sve obavilo u skladu sa zakonom.
 5. Angažiranje stručnjaka: Planiranje će omogućiti da odredite koje stručnjake ćete trebati za renoviranje balkona, kao i da planirate vrijeme i budžet za njihovo angažiranje.

Planiranje će vam pomoći da postignete željeni rezultat renoviranja balkona uz što manje stresa i problema, te da iskoristite svoj budžet efikasnije.

Renovirate balkon

Na koji način možemo urediti balkonski prostor?

Postoji mnogo načina na koje možete urediti balkonski prostor, uključujući:

 1. Naknadno zastakljivanje: To može pomoći da se stvori osjetljiviji prostor i da se smanji buka.
 2. Namještaj: Odaberite komforne stolice, stolove, fotelje ili ležaljke koje će vam omogućiti da uživate na svom balkonu.
 3. Rastinje: Uključite biljke, cvijeće i drveće u vaš balkonski prostor kako bi ga učinili zelenijim i ugodnijim za oči.
 4. Osvjetljenje: Uključite različita svjetla, uključujući ugrađena svjetla, reflektore, luster ili žarulje kako bi se osiguralo odgovarajuće osvjetljenje za večernje uživanje na balkonu.
 5. Ukrasi: Dodajte dekorativne elemente, poput vaze za cvijeće, dekorativnih staklenki, fotografija ili umjetničkih radova, kako bi vaš balkonski prostor izgledao privlačnije.
 6. Uključite elemente poput baldahina ili pergole kako biste stvorili senzualni prostor i zaštitili se od sunca i kiše.

Koji namještaj odabrati za balkon?

Kada odabirete namještaj za balkon, bitno je razmotriti sljedeće:

 1. Materijal: Izaberite namještaj od materijala koji je otporan na vremenske uvjete, poput aluminija, plastike ili čvrstog drveta.
 2. Veličina: Odaberite namještaj koji se uklapa u vaš balkonski prostor i koji omogućuje dovoljno prostora za kretanje.
 3. Funkcionalnost: Uključite elemente koji će vam omogućiti da udobno sjedite, ležite ili stajete, poput stolova, stolica, fotelja ili ležaljki.
 4. Estetika: Izaberite namještaj koji se slaže s vašim ukupnim dizajnerskim izborom i koji je u skladu s vašim stilom.
 5. Uključivanje zelenila: Uključite namještaj koji podržava biljke, kao što su kontejneri za cvijeće ili staklenici.

Izbor namještaja za balkon ovisi o vašim osobnim preferencijama i potrebama, kao i o funkcionalnosti i izgledu prostora. Bitno je odabrati namještaj koji će osigurati udobnost i funkcionalnost, a istovremeno doprinijeti privlačnom izgledu vašeg balkona.

Renovirate balkon

Šta je najbitnije pri renoviranju balkona?

Najbitnije stvari pri renoviranju balkona su:

 1. Kvalitetni materijali: Korištenje kvalitetnih materijala omogućit će dugotrajnost i funkcionalnost vašeg renoviranog balkona.
 2. Funkcionalnost: Fokusirajte se na funkcionalnost balkona, kako biste mogli koristiti prostor u potpunosti i učiniti ga ugodnim za korištenje.
 3. Bezbjednost: Obavezno obratite pažnju na bezbjednost, koristeći sigurnosne materijale i ugradnju sigurnosnih elementa poput ograde ili sigurnosnog stakla.
 4. Estetika: Uključite estetski elemente koji će dodati privlačnost vašem balkonu, uključujući namještaj, zelenilo i dekorativne detalje.

Cilj je stvoriti balkonski prostor koji ćete voljeti koristiti i koji će poboljšati vaš dom.

Da li je pri renoviranju balkona potrebno odabrati kvalitetne materijale?

Da, odabir kvalitetnih materijala je važan prilikom renoviranja balkona. Korištenje kvalitetnih materijala značajno utiče na dugotrajnost i funkcionalnost vašeg renoviranog balkona. Osim toga, kvalitetni materijali takođe utiču na bezbjednost, estetiku i troškove renovacije. Stoga, preporučujemo da investirate u kvalitetne materijale kako biste osigurali dugotrajnu i funkcionalnu renovaciju vašeg balkona.

Da li želite ostakliti svoj balkon? Nekoliko bitnih stvari koje biste trebali znati pogledajte OVDJE.

Ukoliko trebate više informacija možete nas kontaktirati na: +38763 410 044.