Materijal za okvire prozora / Koji je materijal dostupan?

U modernizaciji postojećih zgrada ili u novim zgradama postavlja se pitanje o tome koji se prozori trebaju koristiti. Pitanje se ne orjentira prema obliku ili dizajnu prozora već počinje s materijalnim pitanjem. Obično su okviri za prozore u Njemačkoj izrađeni od tri materijala: drvo, plastika i aluminij. Drugi proizvod, prozor od mješavine drveta i aluminija, trenutno se ne koristi toliko često. Svaki materijal ima svoje prednosti, ali i nedostatke. U nastavku Vas želimo obučiti o različitim materijalima i dati vam smjernice koje će Vam pomoći pri donošenju odluke.

Tržište prozora u Njemačkoj za okvirne materijale u prozorima od 2000. do 2014. godine

Drveni okvir / Izvorna vrsta prozora

Otkako se prozori sa staklenim pločama koriste u kućama, drvo čini materijal okvira. Prozorski okviri od drveta izgledaju vrlo prirodno, a drvo ima odlične prirodne izolacijske osobine koje su se pokazale pozitivnima, posebice u stambenim zgradama. Drveni okvir prozora uglavnom se sastoji od bora, hrastovine ili smreke. Ove tri vrste drveta smatraju se robusnima i predstavljaju obnovljive izvore, tako da su drveni prozori ekološki prihvatljivi, a materijal ujedno nadoknađuje CO2. Međutim, drveni prozori nisu bez svojih nedostataka. Budući da se drvo razgrađuje zbog vremenskih prilika i s vremenom postaje neatraktivno, njegova trajnost je ograničena. Osim toga, cijene drvenih prozora ovise o vrsti drveta – općenito je tvrdo drvlje skuplje od mekog, a presudno za cijene prozora su upravo veličina i vrsta ostakljenja.

Prednosti i nedostaci drvenih prozorskih okvira:
+ Prirodan izgled
+ Obnovljivi resurs
– Visoko održavanje
– Potrebno je redovito krečenje
– Može nabubriti
– U slučaju nepravilne skrbi niža trajnost
– Relativno visoka cijena

Plastični okvir / Velika robusnost, individualan izgled i jednostavnost njege

Od pojave plastičnih okvira prozora, ova vrsta prozora zamjenila je drvene prozore na mnogim mjestima. Za izbor plastičnog okvira presudno je nekoliko čimbenika, a osim što su cijene prozora pristupačne, takvi prozori su vrlo izdržljivi.

Okviri prozora izrađeni su od visokokvalitetnog PVC-a što značajno utječe na njihovu dugovječnost. Osim toga, plastični prozori mogu se optimalno kombinirati sa sigurnosnim mjerama i mogu se izraditi u gotovo bilo kojem obliku i veličini. Okviri od plastike su relativno lagani i dostupni čak i za velike prozore.

Najveća prednost PVC prozorskih profila u odnosu na aluminijske ili drvene prozore je u boljoj vrijednosti izolacije čime se smanjuju troškovi energije i grijanja. Posebne folije omogućuju dizajniranje plastičnih okvira prozora u mnogim bojama, tako da se savršeno uklapaju u fasadu kuće. No, čak i plastični prozori imaju nedostatke. Umjetni materijal, za razliku od drvenih prozora, ne poboljšava životno okruženje. Iako je okvir vrlo lagan, prljavština može biti jasno vidljiva na plastici, čime se smanjuje optika. Bez obzira na to, plastični okviri se smatraju izuzetno jednostavnima za održavanje jer ne zahtijevaju posebnu zaštitu, a krečenje je bespotrebno.

Prednosti i nedostaci plastičnih prozorskih okvira:

+ Vrlo izdržljivi – do 50 godina životnog vijeka
+ Nisko održavanje
+ Vrlo dobra svojstva izolacije
+ Dostupni u različitim oblicima
+ Okvir dostupan u različitim bojama prozora
+ Lagana težina
+ Jednostavno čišćenje
+ Niska cijena
+ 100%-tno reciklirajući i dobri resursi
– Svijetli okviri lako se prljaju
– Nije prirodna sirovina

Provjerite ponudu naših Plastičnih prozora.

Aluminijski okvir / Rijedak izbor

Aluminij je još jedna mogućnost za prozorske okvire, no s obzirom na visoku cijenu prozora, vrlo rijetko se koristi u privatnim gradnjama. Značajna prednost materijala je njegova trajnost – aluminij je otporan na vremenske uvjete i ne hrđa, međutim, može se znatno ohladiti i zagrijavati što znatno smanjuje izolacijska svojstva. Aluminijski okviri posebno su popularni za velika i moderna prozorska pročelja gdje se niska težina materijala koristi kao kriterij. Održavanje aluminijskog okvira odnosi se na čišćenje vodom i ostalim kućanskim sredstvima.

Prednosti i nedostaci aluminijskih prozorskih okvira su sljedeći:

+ Dugogodišnja trajnost
+ Nisko održavanje
+ Moderan izgled
+ Izvedivi tanki prikazi
+ Dostupan u gotovo svim bojama
– Visoki troškovi prozora
– Usporedivo lošija izolacijska svojstva
– Rizik od korozije, npr. u zgradama u blizini mora

Aluminijske trake uz kombinaciju nekoliko materijala

Drveni i plastični prozori mogu se kombinirati s aluminijskim trakama koje su pričvršćene na vanjskim stranama okvira prozora, čime se postiže klasičan izgled aluminijskog prozora s većim izolacijskim vrijednostima drveta ili plastike. Osim toga, okvir prozora je zaštićen od vremenskih prilika, što smanjuje napor pri održavanju, posebno u drvenim okvirima. Druga prednost je da se mogu koristiti u gotovo svim bojama, baš po Vašoj želji!

Nudimo aluminijske trake sustava Prestige i Eforte.

Više detalja možete pronaći ovdje.

Koji prozor trebam odabrati?

Koji okviri za prozor bi trebali ukrasiti Vaš novi dom ovisi isključivo o vlastitim željama. Ono što plastične okvire prozora čini omiljenima je njihovo nisko održavanje, relativno niske cijene prozora i mogućnosti odabira okvira prozora za ukrašavanje novog doma. Činjenica je da su okviri prozora prilagođeni vlastitim potrebama budući da nude znatne prednosti. Uporaba okvira folije omogućuje da PVC koristi izgled prirodnih drvenih prozora. Ekološki aspekt također igra važnu ulogu. Plastični prozori su potpuno umjetno proizvedeni, ali upotrijebljeni materijal je 100%-tno reciklirajući i potpuno će se iskoristiti nakon zamjene prozora. Obično se materijal može obraditi i do deset puta.

Ipak, odluka o tome koji okvir za prozor treba koristiti je odluka vlasnika kuće. Opsežna usporedba prozora omogućuje vrlo dobru usporedbu pozitivnih svojstava i učinaka pojedinačnih prozora. Preporučljivo je pogledati različite tipove okvira na mjestu prije stvarne odluke, dobiti dovoljno podataka i izvršiti usporedbu cijena prozora.

Dugoročno razmišljanje

Razumljivo je da ćete prvo obratiti pozornost na cijene prilikom odabira novih okvira prozora. Međutim, treba imati na umu da je ulaganje u visokokvalitetne i izdržljive prozore dugoročno ulaganje. Ako okviri prozora imaju dobru vrijednost izolacije okvira i trostruko ostakljenje, troškovi energije održivo se smanjuju. Visokokvalitetni materijali osiguravaju da se prozori ne moraju zamijeniti godinama. Sve ove stavke treba razmotriti na kraju i one bi trebale biti uključene u usporedbu cijena prozora. Praksa je pokazala da ulaganje u visokokvalitetne i izdržljive okvire prozora uključuje više uštede nego pri odabiru jeftinijih prozora.