Pravilno provjetravanje / Ventilacija prozora i dnevnog boravka

U novim zgradama s visokim stupnjem toplinske izolacije, prozračivanje stambenog prostora je od presudne važnosti. S pravom ventilacijom, ne samo da ćete stvoriti ugodnu atmosferu i klimu u sobi, već ćete istodobno zaštititi svoj dom od oštećenja zgrade.

Pravilna ventilacija za zaštitu zdravlja i izgradnje

Zašto je važno pravilno prozračivanje:

  • Regulacija vlage u zatvorenom prostoru sprječava nastanak plijesni
  • Zamjena izdahnutog zraka
  • Uklanjanje neugodnih mirisa i zagađenja
  • Zdrava unutarnja klima za Vaš dom
  • Pravilna zaštita od vlage za Vašu zgradu
  • Smanjen gubitak topline, a time i troškovi grijanja

Pravilno prozračivanje za stambene prostore / Prozračivanje prozora

Prozorska ventilacija najjednostavniji je i najbrži put za izmjenu zraka u sobi, regulaciju vlage i smanjenje rizika nastanka plijesni. Postoje tri načina prozračivanja:

Otklopno otvaranje (na kip)

Klasično prozračivanje

Križno prozračivanje

Otklopno otvaranje (na kip)

Prozračivanje otklopnim otvaranjem prozora ne preporučuje se s današnjim standardima toplinske izolacije, osobito zimi i u vlažnim prostorijama. Prozori se otvaraju na kip kako bi pustili prirodan protok zraka u prostoriju. Ovaj način provjetravanja nije preporučljiv tijekom dužeg razdoblja jer se prozor značajno hladi i tako povećava rizik od kondenzacije vode i stvaranja plijesni na njegovim rubovima.

Udarna ventilacija

Krila prozora širom se otvaraju u kratkotrajnom periodu (4-10 minuta). Ovo omogućava brzu izmjenu zraka, a gubitak energije je smanjen na minimum.

Križna ventilacija

Križno prozračivanje predstavlja najučinkovitiji način prozračivanja prostorije. Prozori i vrata otvaraju se istovremeno kako bi nastao propuh, što vodi potpunoj izmjeni zraka u 2-4 minute.

Od 2009. godine, DIN 1946-6 propisuje da nove zgrade moraju imati sustav prozračivanja. U projektima renovacije koncept prozračivanja mora biti napravljen ako je u samostojećim obiteljskim kućama i stambenim zgradama više od trećine svih prozora zamijenjeno novima, ili ako je postavljen novi pokrov na više od jedne trećine nove krovne površine. Više informacija o standardima prozračivanja naći ćete na našoj info stranici DIN 1946-6.

Detaljne informacije o vezi između plijesni i vlage možete pronaći na info stranici Vlaga i kućanstvo.

Savjete za pravilnu ventilaciju možete preuzeti kao PDF datoteku ovdje.