RECIKLIRANJE PLASTIKE I PLASTIČNIH PROZORSKIH PROFILA

Lanac recikliranja sustava prozora od PVC-a može se opisati u tri glavna koraka:

1. Stari prozori i stara PVC kolekcija

Proizvođači i uslužni djelatnici u suradnji s Rewindo prozorskim servisom za reciklažu (Rewindo Window Recycling Service) prikupljaju stare prozore i mješavine koje se potom prerađuju u plastične granule u postrojenjima za preradu. Stari prozori i stara PVC kolekcija može biti dostavljena u obliku sirovine, odnosno sa staklom, spojnicama, brtvama i ostacima zida.

2. Tehnologija recikliranja

Stari prozori i mješavine drobe se sirove u drobilici. Pomoću sustava sortiranja, strani materijali se odvajaju od PVC-a, a samljeveni materijal (približno 20 mm u promjeru) se zatim prerađuje u granule u rezanome mlinu i podvrgava različitim postupcima odvajanja i pripreme kako bi se poboljšala kvaliteta recikliranog PVC-a.

3. Recikliranje je moguće sedam puta!

Stari PVC prozori mogu se reciklirati najmanje sedam puta zadržavajući istu kvalitetu i otpornost. Kod prozorskih profila od PVC-a, ponovno reciklirane plastike moguće je reciklirati na dva načina. S jedne strane, određena količina recikliranog materijala (oko 30%) može se dodati normalnom postupku ekstruzije, a s druge strane, profili se mogu proizvesti od čistog recikliranog materijala. Međutim, iz vizualnih razloga, vidljive površine često su prekrivene tankim slojem PVC-a koristeći suvremenu tehnologiju koekstrudiranja, dok je ostatak profila izrađen od 100%-tno reciklirane plastike.

Detaljne informacije o recikliranju plastičnih prozora dostupne su kod lokalnih Deceuninck partnera.

CIKLUS RECIKLIRANJA PLASTIČNIH PROFILA

Kao jedan od glavnih članova inicijative Rewindo GmbH, Deceuninck se aktivno zalaže za recikliranje PVC prozora, povećanje stope recikliranja plastičnih komponenti te promicanje odgovornog i održivog razvoja s PVC-om. Na dobrovoljnoj osnovi proizvodimo prozorske profile isključivo s bezolovnim stabilizatorom.

 

Picture-2_with-translation.png