Savjeti za njegu PVC prozora

O PVC prozorima je iznimno lako voditi brigu, no iako zahtijevaju minimalno održavanje, treba ih redovito čistiti i voditi računa o njima – osobito o staklima. Ispravno korištenje osigurat će dugotrajno uživanje u Vašim prozorima.

Deceuninck preporučuje sljedeći način čišćenja prema potrebi:

1. Uklonite mrlje od vapna!

Izbjegavajte mrlje od vapna na profilima, staklima i okovu. I profil i staklo ploče mogu biti oštećeni, a okovi zaglavljeni, kao posljedica stvrdnutih ostataka morta.

2. Prozračujte prostoriju nekoliko puta dnevno!

Dotok hladnijeg zraka snižava relativnu vlažnost zraka u prostoriji, stvarajući zdraviju unutarnju klimu. Poželjno je prozračivati stambeni prostor nekoliko puta dnevno, budući da relativna vlažnost iznad 60% može dovesti do stvaranja plijesni.


3. Ne koristite nagrizajuće tekućine! 

Za normalno čišćenje površina najbolje je koristiti blago sredstvo za pranje posuđa. Nemojte koristiti agresivna sredstva, razrjeđivač ili benzin! Za tvrdokorne mrlje uvijek koristite posebna sredstva za čišćenje koja možete kupiti kod svog dobavljača prozora.

4. Redovito čistite vanjsku stranu prozora!

Redovito čistite vanjsku stranu prozora. Pelud, ali i čestice katrana i željeza mogu biti spaljene na površini prozora sunčevim zrakama. Kada jednom nastane takav sloj, teško ga je ukloniti


5. Podmažite okove!

Podmažite okove najmanje jednom godišnje kako biste osigurali lako rukovanje u svakom trenutku.

6. Pričvrstite ručke!

Olabavljene prozorske ručke trebaju biti zategnute. Vijci su vidljivi podizanjem kapice ispod ručke, a potrebno ih je okrenuti iz okomitog u vodoravni položaj.

7. Održavajte brtve!

Svakih šest mjeseci u brtve treba utrljati proizvode za njegu kao što su talk ili silikonsko ulje kako biste ih održavali fleksibilnima i funkcionalnima. Oštećene brtve potrebno je zamijeniti.

8. Čistite otvore za odvodnju!

Povremeno provjerite otvore za odvodnju u okviru prozora. Čistoća je preduvjet za zadovoljavajuću odvodnju.


9. Redovito čistite šarke!

Kako biste spriječili taloženje i plijesni, povremeno provjerite šarke otvora prozora i uklonite prljavštinu.