Koje prednosti nude PVC prozori?

Plastika je dugo vremena bila na negativnom glasu – smatrala se jeftinom i bila je lošije kvalitete. No, danas više nije tako. Plastika, osobito PVC, postala je jedan od najvažnijih i najsvestranijih materijala današnjice. Od industrije hrane i pića preko automobilske, pa sve do građevinske industrije, plastični proizvodi su sigurni za budućnost i energetski učinkoviti.


1. PVC prozori su broj jedan u energetskoj učinkovitosti

Okvir prozora ima ključnu ulogu u promicanju energetske učinkovitosti i toplinske izolacije koja štedi energiju. U usporedbi s aluminijskim ili drvenim prozorima, prozorski profili izrađeni od PVC-a imaju bolja izolacijska svojstva i time smanjuju troškove energije i grijanja. Posebno je velika mogućnost uštede energije pri upotrebi PVC prozorskih profila izrađenih u standardu pasivne kuće. Prozori pasivnih kuća danas se mogu proizvoditi vrlo učinkovito i ekonomično, koristeći najmodernije PVC profile i trostruko ostakljenje.

2. PVC prozori imaju vrlo dobar omjer troškova i koristi

PVC prozori nude značajne prednosti kod smanjenja troškova odmah pri kupnji, ali i tijekom cijelog životnog ciklusa. Za drvene okvire morate platiti od oko 20 do 30% više nego kod plastičnih profila, dok su aluminijski prozori najskuplja alternativa koji ćete platiti čak 30% više. Zahvaljujući visokom potencijalu za uštedu energije i minimalnom održavanju tijekom cijelog vijeka trajanja više od 50 godina, s PVC prozorima možete dugoročno uštedjeti.

3. PVC prozori su laki za održavanje

Visokokvalitetni PVC prozori iznimno se lako održavaju i zahtijevaju minimalnu brigu, dok se drveni prozori moraju ostakljivati svake dvije i krečiti svakih pet godina. Najnoviji PVC granulat izuzetno je otporan na vremenske uvjete i sunčevu svjetlost. Za čišćenje prozora dovoljno je malo deterdženta zahvaljujući glatkim površinama koje su lake za održavanje. Više informacija o održavanju PVC prozora potražite na našoj info-stranici s informacijama Savjeti za održavanje PVC prozora.

4. PVC prozori su iznimno dugotrajni

Za razliku od drvenih prozora, PVC prozori imaju dug vijek trajanja. Visoka kvaliteta odlikuje se njihovom otpornošću na deformaciju i visok stupanj funkcionalnosti tijekom godina. Zbog dugog vijeka trajanja od najmanje 50 godina, PVC prozori su izvrsna investicija i u usporedbi sa zadržavanjem vrijednosti nekretnine.

5. PVC prozori nude izvrsnu ekološku ravnotežu

PVC prozori su 100%-tno reciklirajući i stoga štede resurse. Oko 40% svih rezervi plina i nafte u svijetu koriste se za grijanje i dodatnu energiju u građevinama, dok samo 4% odlazi na proizvodnju plastike, od čega samo 1% za PVC. Osim što se može reciklirati, trajnost i niska razina zagađivanja tijekom proizvodnog procesa PVC-a, pomažu postići odličnu ekološku ravnotežu i pridonose zaštiti okoliša. PVC prozori su mnogo izdržljiviji od drvenih prozora i imaju znatno nižu potrošnju energije tijekom proizvodnje.

Osnivanjem Rewindo reciklažne inicijative, sektor PVC prozora obvezao se na održivi razvoj i povećanje reciklažne kvote starih prozora, vrata i roleta na 100%, tamo gdje je to moguće. PVC se melje i uz dodatni tretman prevara u granulat koji se može ponovno koristiti i do sedam puta. Zahvaljujući drugoj dobrovoljnoj obvezi, od 2015. godine PVC smjesa se može proizvoditi samo s ekološki prihvatljivim stabilizatorima, stoga Deceuninck proizvodi profile sa stabilizatorima koji ne sadrže olovo.

Odgovarajući prozorski sustav za Vaše individualne potrebe možete pronaći u našem pregledu proizvoda.

Ako želite isprobati kako Vaš dom izgleda s novim prozorima, koristite Online prozor i konfigurator boja. Možete učitati svoje fotografije i nadograditi svoju fasadu s novim prozorima i vratima.