RAL ugradnja

Od predstavljanja prozora s visokom toplinskom izolacijom i niskom propusnošću zraka, spoj elemenata za građevinsku strukturu mora biti čvrsto izrađen. RAL e. V. se intenzivno bavio tom problematikom i 1994. godine je izdao “Vodič za planiranje i ugradnju prozora i vrata” koji opisuje profesionalno i standardizirano spajanje građevinske strukture i prozora i ulaznih vrata. Vodič je rezultat suradnje RAL-a s ift Rosenheimom i smatra se temeljem u toj grani industrije.

Ugradnja prozora u skladu s RAL smjernicama / Definicije pojmova

Pod pojmom RAL montaža sasvim pogrešno se opisuje zrakonepropusna ugradnja prozora i vrata. Strogo govoreći, ne postoji RAL montaža, a pojam nije zaštićen. Ugradnja prozora i vrata uvijek mora biti provedena u skladu s RAL smjernicama za ugradnju jer je osnovni sadržaj temeljen na DIN normama, priznatima kao tehnološkim pravilima.

RAL oznaka kvalitete prozora + ugradnja

Služeći kao dodatna oznaka kvalitete, iz smjernica je izveden standard kvalitete pod imenom “RAL oznaka kvalitete prozora + ugradnja”. Ova oznaka kvalitete pokriva standard kvalitete prozora i vrata, kao i njihovu ugradnju. Od lipnja 2010. godine poduzeća koja ugrađuju stolariju mogu aplicirati za RAL oznaku kvalitete. Tvrtke koje nose RAL oznaku kvalitete zadovoljavaju određene skupine standarda iz smjernica. Ova poduzeća zapošljavaju samo obučene zaposlenike, dokumentiraju ispravnu provedbu ugradnje i dobrovoljno prolaze provjere neutralnih i akreditiranih instituta, kao što je ift Rosenheim. Tvrtke koje žele aplicirati za RAL oznaku kvalitete moraju zadovoljavati sljedeće uvjete:
  • Opis sustava ugradnje s primjerima spajanja
  • Zapošljavanje nadzornika ugradnje
  • In-house trening zaposlenika koji rade na ugradnji
  • Eksterni nadzor ugradnje
  • Konačni nacrti objekta s detaljima ugradnje
  • Korištenje odgovarajućih materijala za ugradnju
  • Provjera i dokumentiranje kvalitete radova od strane voditelja ugradnje na gradilištu
  • Slučajna provjera i dokumentacija od strane upravitelja montaže kvalitetnog poduzeća
  • Provjera i ispitivanje kvalitete kroz eksternu kontrolu ift RosenheimaNa ovaj način, RAL oznaka kvalitete nudi korisnicima pouzdan standard kvalitete, te jamči dosljednost od kvalitete materijala, preko proizvodnje, do ugradnje.
Za detaljnije informacije posjetite web stranicu RAL Instituta, Udruženja za prozore i fasade ili Deceuninckovih partnera.