TROSTRUKO OSTAKLJENJE

 • Trostruka izolacija je dugogodišnji standard kod pasivnih kuća, ali i kod konvencionalne novogradnje ili renoviranja. Trostruko ostakljenje nudi prednosti o kojima svaki graditelj treba razmisliti prilikom kupovine, a impresionira zbog sljedećih karakteristika:


  Trostruko ostakljenje / Najbitnije na jednom mjestu

  • Izvrsne izolacijske vrijednosti: Ug do 0.4 W / m2 K
  • Smanjeni troškovi grijanja
  • Visoka udobnost (topla površina bez strujanja zraka)
  • Optimalan ulaz solarne energije
  • Visoki prijenos svjetlosti za prirodno svjetlo u dnevnoj sobi
  • Vizualno nema razlike u odnosu na dvostruko ostakljenje
   Trostruko ostakljenje može se ugraditi u sve naše prozore.
   Kliknite ovdje da biste saznali više!

UŠTEDITE ENERGIJU I NOVAC TROSTRUKIM OSTAKLJENJEM

 • Stariji i jednostavno ostakljeni prozori propuštaju energiju te time dižu troškove grijanja. Toplinska izolacija modernih prozora je kvalitetnija nego prije nekoliko godina. Usporedbe radi: Jedan jednostavno ostakljen prozor iz ranih 1980-ih imao je prosječan koeficijent prijenosa topline od oko 5-6 W/m2K. Današnji prozori su samo zbog Pravilnika za uštedu energije (EnEV 2009) ograničeni na maksimalnu Uw – vrijednost 1,3 W/m2K. U budućnosti se spominju čak Uw – vrijednosti 0.95 W/m2K. Ovo dovodi do peterostrukog smanjenja troškova. Međutim, to je jedini način da učinkovito smanjite troškove grijanja i potrošnju energije. Zbog svoje visoke energetske učinkovitosti, niska cijena trostrukog ostakljenja se brzo amortizira

  Trostruko ostakljivanje: ušteda na CO2 i energiju na primjeru Eforte prozorskih sustava

  Eforte                                           

  Standardne čelične armature

  Uf (Okvir)  

  0,95 W / m²K

  Ug (Trostruko ostakljenje)

  0,6 W / m²K

  Uw (Profil prozora)

  0,8 W / m²K (Standard pasivne kuće)

  Štednja

  1120 Liter Heizöl / Godišnje

  1. godina uštede troškova grijanja

  784,– Euro

  Smanjenje CO2 godišnje

  2240 kg / Godišnje


  Primjer izračuna u odnosu na stare prozore s izolacijskim staklom (Uw vrijednost 2,8 W/m2K), standardni prozor 1.23 mx 1,48 m. Osnova za izračun troškova grijanja: grijanje ulja iznosi 0,7 Euro / litra, površina prozora 50 m.

  Za stanovnike to rezultira financijskim koristima, dok moderni apartmani i kuće s trostrukim ostakljenjem nude znatno visoku razinu udobnosti.

  Financijsku uštedu pri zamjeni prozora, možete izračunati pomoću našeg kalkulatora uštede energije.

VIŠE UDOBNOSTI S TROSTRUKIM OSTAKLJENJEM

 • Svima nam je ovo poznato – u hladnim godišnjim dobima dolazi do hladnog strujanja zraka u neposrednoj blizini prozora. U blizini prozora se smrzavamo, stoga odvrćemo grijanje više nego što je potrebno. No, naša udobnost ne ovisi samo o sobnoj temperaturi na površinama poda, zidova i prozora. Veća razlika temperature između pojedinačnih površina rezultira time da hladnije površine vuku toplinu od toplijih. Kod ljudi to dovodi do jačeg hlađenja kože što značajno utječe na našu percepciju temperature. Trostruko ostakljenje ima značajan utjecaj i na protok zraka i na temperaturu površine.

TERMIČKA UDOBNOST ZAHVALJUJUĆI TROSTRUKOM OSTAKLJENJU

 • Niski gubici topline koji omogućuju visoku toplinsku udobnost, a sve zbog visokih vrijednosti izolacije trostrukog ostakljivanja. Kod trostruko izoliranog stakla, međuzidovi se pune netermičkim plemenitim plinovima. Kao rezultat toga, na vanjski stakleni sloj prodire vrlo malo topline i tako se transportira van, zbog čega je temperatura unutar prozora također visoka.

  Prema studiji Instituta za prozorsku tehnologiju u Rosenheimu (IFT), usporedbe između dvostrukog i trostrukog ostakljenja pri vanjskoj temperaturi od minus 10 stupnjeva Celzija i sobnoj temperaturi od 20 stupnjeva su pokazali razliku u temperaturi od oko 9 stupnjeva. Normalno izolirano staklo imalo je unutarnju površinsku temperaturu od 9,5 stupnjeva, a trostruko izolirano staklo unutarnju površinsku temperaturu od 17,7 stupnjeva. Kroz malu razliku u unutrašnjoj temperaturi površine do sobne temperature i ostalih površinskih temperatura značajno se povećava dobrobit. Nema strujanja zraka, nema hladnog zraka, a drhtanju u neposrednoj blizini prozora je kraj.
  Tko želi novogradnju ili planira obnovu, treba ozbiljno razmisliti o trostrukom ostakljenju i dobiti neke usporedne ponude.

  Za više informacija o našim tema možete pronaći na ili na internetu na www.passiv.de ili www.ift-rosenheim.de.