Zaštita privatnosti prozorima

Prozori pružaju izravan pristup dnevnom svjetlu, čine prostorije većima i otvorenijima. No ipak, svatko u nekom trenutku poželi zatvoriti prozor i spriječiti izravnu vidljivost. Ako još uvijek nemate zavjese koje su povezane s dizajnom interijera ili rolete, zavjese i rasvjetne ploče koje zatamnjuju prozore u večernjim satima i za vrijeme ljetnih vrućina, provjerite našu ponudu prozora. Postoje brojne mogućnosti koje treba razmotriti pri kupnji prozora.


Sichtschutz_bei_Fenstern.jpg

Zaslon privatnosti s modernim roletama

Vanjska zaštita privatnosti

Uobičajeni oblik zaštite privatnosti kod prozora su rolete ili prozorski kapci. Rolete se obično instaliraju na vanjskoj strani iznad okvira prozora. Našim klijentima nudimo dvije različite opcije montiranih kutija za rolete: nadgradnu i vanjsku varijantu.

Nadgradna kutija roleta

Ugradnja rolete u osnovi omogućuje privatnost za prozore, povećanu sigurnost i zamračivanje prostorija. Kutija je povezana s okvirom prozora i izravno postavljena kao jedinica na pročelju. Pomoću vodilica, rolete se mogu lako spustiti. Velika prednost ovih elemenata je u tome što su prikladni za nove građevinske projekte, ali i za postojeće zgrade. Montaža se vrši preko nosača koji je postavljen na fasadu, a na nosaču se nalazi okvir za zatvaranje. Budući da su rolete pogodne za sve uobičajene veličine prozora i da postoji širok raspon različitih boja, moguće je kreirati vrlo diskretnu i atraktivnu zaštitu privatnosti.

Saznajte više o našem sustavu kutija roleta.

Vanjska varijanta roleta

I u ovom sustavu za rolete se radi o kutiji za rolete koja je montirana iznad svakog prozora. Razlika u uobičajenim prozorima s roletama je u tome da je kutija nevidljivo povezana. Ugradnja se odvija izravno na pročelju. Ovaj model je posebno pogodan za nove građevinske projekte, no vanjske kutije se mogu izvanredno instalirati čak i kod modernizacije pročelja.

Saznajte više o našem sustavu vanjskih kutija roleta.

Kutija za rolete kao dodatak ili ugradbena inačica.

Prednost vanjskih opcija privatnosti

Rolete nude nekoliko prednosti – koriste se za zamračivanje, osiguravaju zaštitu privatnosti za prozore i povećavaju sigurnost prozora. Tijekom ljetnih mjeseci, prozorski kapci ili rolete pomažu u održavanju konstantne i hladne temperature u unutrašnjosti, dok u zimskim mjesecima dugoročno smanjuju troškove grijanja jer dodatna izolacija ne uzrokuje hlađenje pročelja.

Pomoću sistema roleta s elektro motorom, moguće je upravljati roletama za prozore. Sustavi upravljani senzorima se prilagođavaju položaju sunca i automatski se zatvaraju na izravnoj sunčevoj svjetlosti tijekom ljetnih mjeseci. Ovako se pouzdano sprječava zagrijavanje prostorija. Osim toga, moderni sustave za rolete, kao što su naši PROTEX sustavi, izvrsno se kombiniraju s opcijama protiv insekata.

Mogućnost zamračivanja prostorije
 ima velik utjecaj na zdrav san. Gotovo nijedan čovjek ne može utonuti u dubok san pri izravnoj sunčevoj svjetlosti ili pod svjetlom ulične svjetiljke. Kontinuirano svjetlosno zračenje automatski remeti miran san što negativno utječe na zdravlje i sposobnosti učinka sna. Pomoću zamračivača to se može učinkovito spriječiti.

Faktor koji pri ugradnji roleta ne treba podcjenjivati je povećana sigurnost. Spuštena roleta sprječava izravan pristup prozoru što provalnike često odbija zbog povećanog vremena potrebnog za provalu.

Podložnost vremenskim uvjetima

Energetski savjetnici preporučuju upotrebu roleta ili prozorskih kapaka. Moderni sustavi roleta imaju integriranu izolaciju koja sprječava hlađenje prednjih prozora. Čak i ugrađeni sustavi danas sprječavaju selektivno hlađenje i nastanak plijesni formiranjem kondenzacije.

Unutarnji zaslon zaštite od pogleda za prozore

Tko se ne odluči za instalaciju roleta ili dodatnih mogućnosti zamračivanja ili zaštite od pogleda sustava za rolete, u ponudi može pronaći izvrsne mogućnosti povezane s uređenjem interijera. Najčešće varijante kod zaštite od pogleda za prozore su gardine, zavjese, rafinirane rolete ili ljepljive folije koje se zalijepljuju izravno na prozor.

Instalacija zaštite od pogleda za prozore

Gardine se mogu pričvrstiti na šipke zavjesa iznad prozora ili izravno na okvir prozora. Za teške ili klizne zavjese prikladnije je pričvršćivanje šipkama zavjesa iznad prozora. Pričvršćenje se odvija pomoću spojke tipli, a mogu se koristiti i zavjesne šipke s profilima stezanja za koje nije potrebno bušenje. S druge strane, zavjese prozora realiziraju se jednostavnim šipkama za zavjese i držačem ljepila. Problem s ovom varijantom je da se ljepljive veze otapaju kod izravne sunčeve svjetlosti i razlikama u temperaturi.

Međutim, obje inačice prikladne su samo za privatnost. Ako se soba mora značajno zamračiti, potrebni su zamračivači(dostupni su u nekoliko varijanti).