You are currently viewing Garažna vrata – Sve što trebate znati

Garažna vrata – Sve što trebate znati

U ovom blogu ćemo vam približiti i podrobno objasniti garažna vrata i sve što trebate znati o njima. Kao jedan bitan segment svake kuće, pravi odabir garažnih vrata je ključan u konačnici izgleda vašeg doma.

Garažna vrata doprinose estetici

Garažna vrata su dio fasade vaše kuće, kao što su i ulazna vrata. Obzirom da je fasada nešto što doprinosi estetici, trebate odabrati lijep dizajn, kao i boju garažnih vrata.

Garažna vrata - Sve što trebate znati

Vrste garažnih vrata

Postoji nekoliko vrsta garažnih vrata:

  • Krilno podizna garažna vrata
  • Sekcijska garažna vrata
  • Rolo garažna vrata
  • Bočna sekcijska garažna vrata

Krilno podizna vrata

Krilno podizna garažna vrata otvaraju se prema vani, a zaustavljaju se ispod stropa garaže. Prepoznatljive su po kvalitetu i sigurnosti prije svega, a zatim lijep i moderan izgled.

Garažna vrata - Sve što trebate znati

Sekcijska vrata

Sekcijska garažna vrata su gornja i bočna. Prilikom otvaranja ne zauzimaju prostor ispred garaže, pa su idealne riješenje tamo gdje fali prostora na prilazu. Sekcijska vrata također dobro funkcionišu u garažama koje direktno gledaju na ulicu. Također su i znatno čvršća od ulaznih vrata, zbog čega ih vrijedi ugraditi u grijanim garažama. Sekcijska vrata mogu se koristiti i u otvorima sa lučnim nadvratnikom.

Garažna vrata - Sve što trebate znati

Rolo vrata

Rolo garažna vrata su poput roletni na prozorima i zauzimaju poprilično malo prostora. Vrlo su praktični za upotrebu, ali nemaju ih svi proizvođači u ponudi. Rolo vrata se kupuju zajedno s električnim pogonom.

Garažna vrata - Sve što trebate znati

Bočna garažna vrata

Bočna garažna vrata kao takva imaju mnoge prednosti. Zahvaljujući bočnom otvaranju, ostavljaju mnogo prostora ispod stropa garaže. Taj prostor možete koristiti recimo za pohranu stvari. Također, omogućuju brzi prilaz garaži odnosno brzo otvaranje. 

Garažna vrata - Sve što trebate znati

Ukoliko su vam potrebna garažna vrata, E Plast vam nudi povoljnu i brzu ugradnju, kao i idealno rješenje za vašu garažu, uz konsultaciju i dogovor sa našim stručnim timom.

Trebate savjet o odabiru stolarije? Pročitajte više OVDJE.

Pogledajte kompletan asortiman proizvoda, posjetite naš website.