You are currently viewing 5 savjeta za izbor stolarije

5 savjeta za izbor stolarije

Odabrati stolariju nije lako. Dobar izbor stolarije jedan je od uslova lijepog i ugodnog života u vašem domu. Stolarija treba da odgovori na par vema bitnih usluva; funkcionalnost, estetski izgled, svrsishodnost, sigurnost i pristojna cijena. Da biste ovo postigli neophodno je da znati nekoliko stvari koje će vam pomoći prilikom odabira i koje će vam razviti svijest o tome kakvu stolariju trebate kupiti.

Šta treba posjedovati dobra stolarija?

Prije nego što navedemo tehničke stvari oko kojih treba voditi računa prilikom odabira stolarije, želimo vam skrenuti pažnju na to da solarija treba da ima RAL kvalitetu. Šta je RAL? Pojam RAL predstavlja reprezentativnu oznaku kvalitete i oznaku RAL Instituta. RAL kao ime i simbol danas se smatra nacionalnim i međunarodnim simbolom za vrhunsku kvalitetu proizvoda i usluga. Više o tome pročitajte ovdje.

1. Zvučna izolacija prozora

Ako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini vrlo prometne ceste, buka može vrlo brzo nastati. Svaki automobil, kamion ili tramvaj koji prođe, uzrokuje veliku buku, što ozbiljno narušava kvalitetu života. Čak i u ruralnim područjima često je potrebna zvučna izolacija prozora – ako se željeznička pruga nalazi blizu zgrade ili ako se kuća nalazi blizu zračne luke, najbolja zvučna izolacija je prijeko potrebna.

Pročitajte više o klasama zvučne izloacije ovjde.

2. Protuprovalna zaštita

Izolacija i sigurnost središnje su teme vezane uz prozore i vrata. Čak ni finansijska vrijednost kućanstva nije u prvom planu – provala predstavlja zadiranje u privatnost, a osjećaj sigurnosti, privatnosti i slobode u vlastitom domu nestaju nakon provale. Iako se broj provala smanjio u posljednjih desetak godina, policija i dalje često izvještava o njima. Budući da se velik broj provala u stanovima i kućama događa upravo kroz prozor, iz tog razloga je kod gradnje, a najkasnije kod modernizacije kuće, važna protuprovalna zaštita prozora.

izbor stolarije
Burglar breaking into a house window with a crowbar

Prozore bez odgovarajuće protuprovalne zaštite mogu otvoriti čak i djeca i neiskusne osobe s malim pomoćnim sredstvima. Upravo iz tog razloga policija redovito daje savjete i održava seminare kako bi se poboljšala protuprovalna zaštita prozora i vrata. Primjerice, povjerenik policije savjetuje vlasnike kuća o prikladnim zaštitnim prozorima i vratima i jasno ukazuje na važnost sigurnosnih klasa. Osim toga, proizvođači prozora provode provjere provala s policijom, tako da provjeravaju sigurnost prozora i vrata te koliko dugo mogu izdržati vanjske napade.

Saznajte više o sigurnosim klasama.

3. Materijali za okvire prozora

U modernizaciji postojećih zgrada ili u novim zgradama postavlja se pitanje o tome koji se prozori trebaju koristiti. Pitanje se ne orjntiše prema obliku ili dizajnu prozora već počinje s materijalnim pitanjem. Obično su okviri za prozore izrađeni od tri materijala: drvo, plastika i aluminij.

Prednosti i nedostaci drvenih prozorskih okvira:

+ Prirodan izgled
+ Obnovljivi resurs
– Visoko održavanje
– Potrebno je redovito krečenje
– Može nabubriti
– U slučaju nepravilne njege niža trajnost
– Relativno visoka cijena

Prednosti i nedostaci plastičnih prozorskih okvira:

+ Vrlo izdržljivi – do 50 godina životnog vijeka
+ Nisko održavanje
+ Vrlo dobra svojstva izolacije
+ Dostupni u različitim oblicima
+ Okvir dostupan u različitim bojama prozora
+ Lagana težina
+ Jednostavno čišćenje
+ Niska cijena
+ 100%-tno reciklirajući i dobri resursi
– Svijetli okviri lako se prljaju
– Nije prirodna sirovina

Prednosti i nedostaci aluminijskih prozorskih okvira su sljedeći:

+ Dugogodišnja trajnost
+ Nisko održavanje
+ Moderan izgled
+ Izvedivi tanki prikazi
+ Dostupan u gotovo svim bojama
– Visoki troškovi prozora
– Usporedivo lošija izolacijska svojstva
– Rizik od korozije, npr. u zgradama u blizini mora

4. Ušteda energije

Kada je pitanju ušteda energije, treba posebnu pažnju dati na trostruko ostakljenje prozora.

Trostruka izolacija je dugogodišnji standard kod pasivnih kuća, ali i kod konvencionalne novogradnje ili renoviranja. Trostruko ostakljenje nudi prednosti o kojima svaki graditelj treba razmisliti prilikom kupovine, a impresionira zbog sljedećih karakteristika:

Trostruko ostakljenje / Najbitnije na jednom mjestu

 • Izvrsne izolacijske vrijednosti: Ug do 0.4 W / m2 K
 • Smanjeni troškovi grijanja
 • Visoka udobnost (topla površina bez strujanja zraka)
 • Optimalan ulaz solarne energije
 • Visoki prijenos svjetlosti za prirodno svjetlo u dnevnoj sobi
 • Vizualno nema razlike u odnosu na dvostruko ostakljenje
  Trostruko ostakljenje može se ugraditi u sve naše prozore.
  Kliknite ovdje da biste saznali više!
izbor stolarije ušteda energije
trostruko ostakljenje

5. Boja prozora

Prozori ne služe samo kao izvor svjetlosti ili ventilacije u zgradama. Oni imaju upečatljiv učinak na izgled zgrade, a čak je i oblikuju. Vlasnici kuće koji vješto odabiru boju prozora imaju značajan utjecaj na izgled svog doma. PVC prozori od Deceuninckovih profila dostupni su u različitim bojama. Ovisno o Vašim željama, okviri prozora mogu biti prekriveni folijom koja odražava prirodan izgled drveta. Pogotovo u rustikalnim, veličanstvenim zgradama, takve drvene fronte izgledaju toplo i autohtono.

Saznjate više o boji prozora.

bojenje stolarije
izbor stolarije

Nekoliko savjeta za održavanje prozora

 1. Izbjegavajte mrlje od vapna na profilima, staklima i okovu. I profil i staklo ploče mogu biti oštećeni, a okovi zaglavljeni, kao posljedica stvrdnutih ostataka morta.
 2. Dotok hladnijeg zraka snižava relativnu vlažnost zraka u prostoriji, stvarajući zdraviju unutarnju klimu. Poželjno je prozračivati stambeni prostor nekoliko puta dnevno, budući da relativna vlažnost iznad 60% može dovesti do stvaranja plijesni.
 3. Za normalno čišćenje površina najbolje je koristiti blago sredstvo za pranje posuđa. Nemojte koristiti agresivna sredstva, razrjeđivač ili benzin!
 4. Redovito čistite vanjsku stranu prozora.
 5. Podmažite okove najmanje jednom godišnje kako biste osigurali lako rukovanje u svakom trenutku.
 6. Olabavljene prozorske ručke trebaju biti zategnute.
 7. Povremeno provjerite otvore za odvodnju u okviru prozora.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća javite nam se:
Telefon: +38735 330 313
Email: info@eplast.ba
Website: https://eplast.ba/

E Plast – Radimo da traje