You are currently viewing 6 savjeta za njegu i održavanje prozora

6 savjeta za njegu i održavanje prozora

Kada kupujete dom ili novi set prozora, vjerovatno ne razmišljate mnogo o održavanju prozora. S vremena na vrijeme očistite staklo kako bi stakla bila bez mrlja i mrlja.

Osim toga, možda nećete brinuti o održavanju prozora osim ako nešto ne pođe po zlu. I to može biti problem. Redovno održavanje je od suštinskog značaja da vaši prozori budu efikasni, da rade bez problema i da izgledaju lijepo kao na dan kada su postavljeni. Takođe pomaže da vaši prozori traju što je duže moguće, tako da izvučete maksimum iz svoje investicije.

ciscenje prozora

Kako održavati prozore?

Redovno održavanje prozora pomaže da se osigura da vaši prozori ispravno funkcionišu. Nešto naizgled malo kao što je zaglavljeno krilo ili napuknuta boja lako može postati veći problem ako se zanemari. Slijedeći ove savjete za održavanje kućnih prozora, možete spriječiti da se to dogodi.

Provjeravajte prozore godišnje

Godišnji kućni pregled je ključni dio preventivnog održavanja kuće. Svake godine pomno pregledajte svoje prozore kako biste utvrdili sve nedostatke. Provjerite ima li na prozorima curenje, pukotine u boji ili materijalu, napukline boje, pukotine ili lomove zaptivača i probleme s kliznim krilima ili okretanjem ručica prozora.

Obavezno pazite na curenje i nepravilnu drenažu iznad ili oko ventilacijskih otvora i sistema za prskanje koji mogu izložiti vaše prozore produženom izlaganju vodi. Također je dobra ideja potražiti ove probleme nakon velikog nevremena – pogotovo ako mislite da su vaši prozori pretrpjeli oštećenja od grada.

Obratite posebnu pažnju na zaptivanje oko prozora

Zaptivač ili brtvilo oko vaših prozora pomaže da se osigura da su vodonepropusni. Ako je bilo koji dio zaptivača za prozore napukao, slomljen ili potpuno nedostaje, potrebno ga je odmah popraviti. Napuknuta zaptivna masa za prozore može pustiti vodu. Čak i manja curenja uzrokuju trajna oštećenja. Pregledajte zaptivanje prozora, posebno na mjestima gdje su česti problemi sa zaptivačem: donji uglovi prozora i između prozora.

pranje prozora

Obratite pažnju na nedostatke u završnoj obradi drveta

Drveni prozori pružaju niz prednosti. Ali oni zahtijevaju više održavanja nego prozori od vinila i stakloplastike.

Završna obrada drveta ili boja ne samo da održavaju prozore lijepim – već ih štite i od oštećenja izazvanih elementima. Ultraljubičaste zrake sunca mogu oštetiti završni sloj i ugroziti ovu zaštitu. A to se može dogoditi iu vašem domu.

Pažljivo pregledajte kako unutrašnju tako i vanjsku završnu obradu ima li korozije, ljuštenja i pucanja.

Očistite i podmažite šine prozora

Čiste prozorske staze su važnije od čistog stakla. Prljavština i krhotine mogu se nakupiti na vašim prozorskim tragovima i učiniti vaš prozor sklonim zaglavljivanju. Redovno uklanjanje prljavštine i krhotina sa prozorskih tragova to može spriječiti. Očistite šine suvom četkom kako bi se vaši prozori neometano otvarali i zatvarali. Sva prljavština koja se ne može ukloniti četkom može se očistiti običnim starim sapunom i vodom.

Podmazivanje takođe može pomoći da se osigura nesmetan rad vaših prozora. Nanesite malo maziva bez ulja na zaštitnu traku. Izbjegavajte korištenje maziva na bazi ulja. Oni zapravo privlače prašinu i prljavštinu, koji mogu začepiti šine prozora i otežati otvaranje i zatvaranje.

Provjerite pristajanje prozora

Što duže imate prozore, veća je vjerovatnoća da vam neće odgovarati kao na dan ugradnje. Izloženost elementima, promjena temperature kroz godišnja doba i opće habanje od svakodnevne upotrebe mogu uzrokovati suptilne promjene veličine i oblika vaših prozora i prozorskih okvira. Kuće se također slažu godinama, što može uzrokovati slične probleme kao i prozorski otvori koji su nekada bili idealni.

Loše uklapanje dovodi do loših performansi. Vaši prozori će biti manje energetski efikasni i mogu dozvoliti da vazduh i voda uđu unutra. Pregledajte svaki deo prozora da proverite da li još uvek dobro stoje. Ako se vaši prozori ne otvaraju ili zatvaraju do kraja, ne zaključavaju se u potpunosti ili negdje ima vlage, može postojati problem s postavljanjem prozora.

Ako živite blizu mora poduzmite dodatne mjere opreza

Slani sprej je izuzetno korozivan za mnoge materijale, uključujući drvo, stakloplastike i vinil prozore. Ako živite blizu okeana, videćete više istrošenosti. Dakle, morate pregledavati svoje prozore češće od jednom godišnje.

Također biste trebali čistiti svoje prozore najmanje četiri puta godišnje kako biste uklonili korozivnu sol. Koristite blagi deterdžent i vodu da biste uklonili nakupljanje soli najmanje četiri puta godišnje.

Još savjeta pogledajte OVDJE.