You are currently viewing Kada je vrijeme mijenjati stolariju? 5 znakova koje ne smijete zanemariti!

Kada je vrijeme mijenjati stolariju? 5 znakova koje ne smijete zanemariti!

Je li u vašem domu hladno bez obzira na to koliko grijete? Iako su vam računi za grijanje visoki, uvijek ste pod dekicom jer vam je hladno? Kada je vrijeme mijenjati stolariju ukoliko je upravo ona problem zašto ne možete zagrijati svoj dom? Koji su znaci da je stolarija dotrajala i da hitno trebate zamjenu?

Normalno je da će prozori jednog dana dotrajati jer su izloženi svim vanjskih uticajama možda čak i decenijama. Veoma je važno prepoznati i prihvatiti očite znake zbog kojih ćete shvatiti da je kranje vrijeme za zamjenu.

U nastavku teksta donosimo vam 5 znakova kada je vrijeme mijenjati stolariju!

Kada je vrijeme mijenjati stolariju

1. Prozori i vrata se vrlo teško otvaraju i zatvaraju?

Ovo može biti veoma opasna stvar. Ukoliko ste nježniji i slabiji član vašeg doma, ponekad se možete desiti da kasnite na jako bitan termin i sastanak jer su se vrata vaše sobe ili doma zaglavila i nikako ih ne možete otvoriti. Ova stvar može biti veoma opasna generalno za sve ukućane, naročito kada je u pitanju hitna situacija u kojoj se brzo mora napustiti dom.

S druge strane, ako se vaši prozori ili vrata veoma lagano otvaraju, to može pružiti priliku ”nepoželjnim gostima” odnosno provalnicima da jako lako uđu u vaš dom.

Stolarija bi se trebala s lakoćom otvarati i zatvarati i na siguran način. Ukoliko imate problema s ovom stavkom, shvatite to kao alarm da je vrijeme za zamjenu ipak došlo.

2. Vaša stolarija se ljušti i gubi svoj izgled i boju?

Kada je u pitanju drvena stolarija, najjasniji znak da je vrijeme za zamjenu jeste upravo ljuštenje boje, pucanje i habanje. Iako se ovom problemu kratkoročno može doskočiti nanošenjem sloja boje ili laka, ovo je samo rješenje koje će vam ”kupiti” malo vremena.

Kako se ne biste godinama mučili s pronalaženjem rješenja i spašavajući vašu staru stolariju, te svoj dom izlagali riziku od pojave vlage i gubljenja energije, postoji jednostvanije rješenje. Svoju dotrajalu stolariju zamjenite novim PVC ili ALU prozorima i vratima.

Kada je vrijeme mijenjati stolariju

3. Osjećate li strujanje zraka u vašem domu?

Tokom hladnijih dana u godini, ukoliko je vaša stolarija dotrajala, mogli biste osjetiti strujanje zraka iako prostorije redovno grijete. Nepoželjno strujanje zraka može pridonijeti visokim računima tokom sezone grijanja, a mogli biste izgubiti novac i na hlađenje prostorije tokom ljeta jer vaša stolarija upušta topao zrak u vaš dom.

Iako možda mislite da vam to neće donijeti neke prevelike gubitke, dugoročno ćete zasigurno osjetiti posljedice.

4. Zamagljeno staklo je očit znak da je vrijeme mjenjati stolariju!

Ukoliko vaša stolarija ima prozore sa dvostrukim ili trostrukim staklima, kondenzacija se može zadržati između prozorskih stakala. Ukoliko primjetite ovaj problem, to je znak da vaše staklo više nije efikasno, i da je vrijeme obnoviti ga. Obično se obnova i zamjena stakala nikako ne isplati, i jedini način na koji ćete sa sigurnoću i na povoljniji način riješiti ovaj problem jeste zamjena za novu stolariju.

5. Loša estetska slika!

Dakle, koliko je važna kvalitetna stolarija toliko je važan i estetski izgled. Ako je vaša stolarija dotrajala izgledom, napukla, ili je boja počela opadati, krajnje vrijeme je da svoj dom uredite na moderan način, i da staroj stolariji kažete zbogom.

U domu s pohabanom stolarijom koja odaje utisak isrošenosti i starosti nećete se osjećati raspoloženo i vedro. I uvijek će postojati taj dio koji vam kvari uređenje i s kojim jednostavno ništa ne uspijevate uklopiti. Rješenje za ljepši i moderniji izgled doma svakako je u promjeni stolarije.

Odaberite PVC koji je lijep i lagan za održavanje ili se pak odlučite za ALU stolariju koja je elegantna i koja će pridonijeti vanjskom i unutarnjem izgledu doma.

Kada je vrijeme mijenjati stolariju

NE ZABORAVITE KVALITETNU UGRADNJU!

Prozori i vrata svakako moraju biti kvalitetni i moraju ispuniti neke od osnovnih zadataka kako bi ostvarili maksimum funkcionalnosti. Na kraju, upravo zbog funkcionalnosti ste ih morali i zamjeniti, zar ne?

Kako sav vaš trud ne bi propao i kako se ne biste razočarali, kvalitetna stolarija je neophodna.

Odaberite stručnjake koji rade po RAL principu i koji će vam garantirati kvalitet i dugotrajnost ugradnje. Veoma je važno da se osigura kvalitetna ugradnja kako biste se sačuvali od vlage te kako ne biste i dalje gubili energiju. Dakle, kvalitetna ugradnja je neophodna.

Ako ste nakon ovih naslova ipak odlučili promjeniti stolariju, u tekstu OVDJE pogledajte sve ono što biste trebali znati prije kupovine i ugradnje!